Drukarka fiskalna co ile przeglad

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy artykuł jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba przeprowadzająca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W praktyce w klubach gastronomicznych możemy spotkać dwa główne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, skoro nie przedstawia ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie podawane stanowi w długich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być mało istotnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i pomagających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i czytelną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na bliskie rozliczenie. Dodatkowym plusem jest droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co poprawia ich pozostawianie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić odpowiednie wymiary, zezwalające na jej bliskie stosowanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a i nowy i prosty design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na głębokie monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność jeden z ogromniejszych nakładów, więc warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można zorganizować na ten projekt ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby posiadać zdolność jej sprawdzenia oraz przeszkolenia ludzi z treści jej zużywania i zgodzie z programami do obsługi punktów restauracyjnych.